Rookmelders zijn een belangrijk onderdeel van de brandveiligheid in zowel particuliere woningen als in bedrijven. Een rookmelder kan levens redden, omdat deze op tijd waarschuwt bij brand. In Nederland zijn er sinds enkele jaren regels voor het gebruik van rookmelders in woningen en bedrijven. In dit blog leggen we uit wat de regels (2024) zijn, welke soorten rookmelders er zijn, en waar je op moet letten bij de installatie.
Verplichte rookmelders in woningen
Sinds 1 juli 2022 (en al eerder voor nieuwbouwwoningen) is het in Nederland verplicht om rookmelders te hebben op elke verdieping van je woning. Dit geldt voor zowel koop- als huurwoningen. De rookmelders moeten op elke verdieping in het huis zijn geïnstalleerd waar een verblijfsruimte is, zoals een woonkamer, slaapkamer, of gang. De eigenaar (ook een verhuurder!) van een woning is verplicht de rookmelder(s) te installeren.
Let op dat de rookmelders voldoen aan de Europese norm EN 14604, een standaard die aangeeft dat de rookmelder veilig en betrouwbaar is.
Verplichte rookmelders in bedrijven
Voor bedrijven gelden iets andere regels dan voor woningen. Volgens de wet moeten rookmelders in bedrijfspanden wel aanwezig zijn, maar de precieze eisen verschillen per type gebouw en functie. In kantoren en winkels moet er bijvoorbeeld een brandmeldinstallatie zijn als het gebouw groter is dan 500 vierkante meter. In ziekenhuizen en verzorgingstehuizen gelden strengere eisen, omdat de mensen daar moeilijker zelfstandig kunnen vluchten.
Rookmelders in bedrijven moeten doorgaans zijn gekoppeld aan een centrale brandmeldinstallatie. Dan gaat de melder niet alleen in het gebouw af maar wordt de melding meteen doorgegeven aan de brandweer of aan een beveiligingsbedrijf.
Welke soorten rookmelders zijn er?
Er zijn verschillende soorten rookmelders, elk met hun eigen voor- en nadelen:
Optische rookmelders
Optische rookmelders reageren op rookdeeltjes en geven een waarschuwing bij smeulende branden. Denk aan een smeulende sigaret of een brandende stoel. Optische rookmelders worden aanbevolen voor woningen.
Thermische melders
Thermische rookmelders reageren op hitte in plaats van rook. Dit type is handig voor ruimtes waar rook of damp veel voorkomt, zoals in keukens of badkamers. Een thermische melder gaat alleen af bij een snelle temperatuurstijging waardoor je veel minder vaak last hebt van een vals alarm.
Ionisatie rookmelders
Deze rookmelders reageren erg snel. Ze worden om die reden minder vaak gekozen omdat het risico op een valse melding groter is.
Gekoppelde rookmelders
Gekoppelde melders zijn met elkaar verbonden. Als één rookmelder afgaat, gaan alle rookmelders in huis of in een gebouw af. Dit is handig in grote woningen of bedrijven, omdat iedereen meteen gewaarschuwd wordt, ook als de brand in een ander deel van het gebouw is.
Tips voor rookmelders
- Onderhoud: Test rookmelders elke maand om er zeker van te zijn dat ze goed werken. Maak ze ook regelmatig schoon om stof en spinnenwebben te verwijderen.
- Vervang op tijd: Rookmelders gaan gemiddeld tien jaar mee. Daarna moet je ze vervangen.
- Plaatsing: Installeer rookmelders aan het plafond, omdat rook altijd naar boven stijgt. Plaats ze niet te dicht bij een ventilator of raam, omdat dit de werking kan verstoren.
- Er zijn ook melders die je kunt koppelen aan je mobiele telefoon. Zo weet je ook als je weg bent of thuis alles oké is.
Veiligheid staat voorop
Daarom is het essentieel om goede rookmelders te hebben. Bij InElektro vind je een breed assortiment aan betrouwbare rookmelders die voldoen aan de laatste veiligheidsnormen. Zorg ervoor dat jij en je gezin altijd beschermd zijn! Bezoek onze webshop en kies de rookmelder die bij jouw situatie past – voor een veilige woning of bedrijf!