Hoe werkt het aansluiten van een stopcontact

Het aanstrippen van een stopcontact is een belangrijk onderdeel van het installeren of vervangen van stopcontacten in huis. Hoe werkt dat eigenlijk, een stopcontact aansluiten? Je verwijdert dan de isolatie van de draden om die vervolgens correct aan te sluiten op het stopcontact. Het basisprincipe is voor veel stopcontacten hetzelfde maar er zijn, afhankelijk van het type stopcontact, ook verschillen. Daarom is het belangrijk om heel zorgvuldig te werk te gaan, de handleiding te lezen en de specifieke instructies van het type stopcontact te volgen.

Voorbereiding en veiligheid

Misschien heel logisch maar we zeggen het nog maar een keer: voordat je begint met werkzaamheden aan een stopcontact moet je de stroom uitschakelen via de groepenkast. De stroomtoevoer naar het stopcontact waarmee je aan de slag gaat moet volledig zijn onderbroken. Alleen op die manier kan je veilig werken. Gebruik een spanningszoeker om te controleren of er inderdaad geen stroom meer op de draden staat. Je kunt natuurlijk ook een apparaat aansluiten om te controleren of het stopcontact niet meer werkt. Zorg er ook voor dat je alle benodigdheden bij de hand hebt: materialen en gereedschappen. Denk aan een striptang, een schroevendraaier, en eventueel een kabelmes. Gebruik het liefst goede, kwalitatieve gereedschappen waarmee je nauwkeurig kunt werken.

Aanstrippen van de draden

Bij het aanstrippen verwijder je de isolatie van de elektriciteitsdraden. Een elektriciteitsdraad bestaat meestal uit een kern van koper, omhuld door een isolatielaag van plastic en doorgaans heb je te maken met drie draden:

  • Fasedraad (bruin)
  • Nuldraad (blauw)
  • Aardedraad (groen/geel)

Niet alle stopcontacten zijn geaard, maar bij een geaard stopcontact sluit je naast de fase- en nuldraad dus ook de aardedraad aan. Wil je dat op een goede en veilige manier doen, dan moet het juiste deel van de isolatie worden verwijderd zónder de koperen kern te beschadigen. Dit proces wordt 'aanstrippen' genoemd. Gebruik altijd een striptang zodat je de draad niet per ongeluk doorsnijdt of beschadigt.

Verschillen tussen stopcontacten

Hoewel het aanstrippen van draden altijd hetzelfde lijkt te gaan, is dat toch niet zo. Er zijn bijvoorbeeld stopcontacten met schroefaansluitingen en stopcontacten met veerklemmen. Bij een schroefaansluiting dien je de draad om een schroef te wikkelen en deze vast te draaien, terwijl je bij een veerklem de draad rechtstreeks in de klem steekt. In de handleiding van je stopcontact kan je lezen hoeveel isolatie je moet verwijderen want ook dat is niet altijd hetzelfde. Goed opletten dus!

Nauwkeurig werken

Stopcontacten aanstrippen vraagt om heel nauwkeurig werken. Een verkeerde aansluiting of een slecht aangebrachte draad kan leiden tot kortsluiting, oververhitting en kan ook brandgevaar opleveren! Laat koperen draden nooit bloot liggen en de draden mogen ook niet te lang of te kort zijn. In de handleiding staat vermeld wat de minimale afstand is die je moet aanhouden bij het aanstrippen. Ook moet het stopcontact na het strippen veilig en correct worden aangesloten.

Afronding

Na het aanstrippen en aansluiten van de draden moet je het stopcontact stevig vastzetten in de inbouwdoos. Controleer of alles goed vastzit en of de draden goed contact maken (dat is het geval als de draden goed vastzitten). Schakel vervolgens de stroom weer in en test of het stopcontact goed functioneert.

Hulp nodig?

Neem dan gerust contact op met de experts van InElektro. Uiteraard bent u ook voor alle soorten en maten stopcontacten bij ons aan het juiste adres. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, updates en exclusieve aanbiedingen.