Informatie voor installateurs over wandgoten

Zoals je in de bouw niet zonder pur en kit kunt, kan je als installateur niet zonder wandgoot. Het is immers een waardevolle, en tegenwoordig onmisbare, aanvulling op de standaardinstallatie met veel aansluitpunten. Dat is vooral het geval in kantoren, winkels en industrie maar ook steeds vaker in de particuliere woning. Ook daar wordt gebruikt gemaakt van allerlei apparatuur met de benodigde kabels. Denk aan de televisie, printer, computer, oplaadpunten voor telefoon, verlichting, alarminstallatie en meer. Wel zien we steeds vaker draadloze installaties, echter nog steeds zijn er veel kabels die moeten worden verwerkt. 

Wandgoten in de zakelijke omgeving

In de meeste bouwprojecten is al voorzien in een (stalen) kabelgoot aan het plafond waarin alle elektrakabels kunnen worden verwerkt. Vervolgens moeten die kabels netjes worden geleid naar de plek waar ze nodig zijn. Op kantoren bijvoorbeeld naar de vele bureaus en daar moet ook zijn voorzien in de benodigde stopcontacten. Met de klant is daarover meestal al overleg geweest. Zo niet, dan kan je dat als installateur alsnog doen. 

Denk er aan dat werkplekken vaak mobiel zijn of veranderen met de tijd. Netwerkkabels hebben daarom vaak een overlengte nodig; je kunt dan later eenvoudiger verplaatsen. 

Wandgoot, elektrazuil of vloerzuil

Soms is het handiger om met een elektrazuil te werken in plaats van met een wandgoot. Vanuit het plafond kan je met de kabels naar beneden en net naast of achter het bureau alles afmonteren. Soms lukt ook dit niet en is de beste keus een vloerzuil. Je kunt de vloerzuil vervolgens voeden met kabels met behulp van een vloergoot. Een andere optie is in dat geval gebruik te maken van een dekvloer. Deze moet worden ingefreest. Let daarbij op de aanwezige leidingen in de vloer. 

Snel en voordelig werken

Wandgoten zijn doorgaans gemaakt van kunststof en dat zorgt ervoor dat ze gemakkelijk kunnen worden verwerkt. Gemakkelijker en sneller dan een stalen wandgoot waarvoor je ook nog eens speciale werktuigen nodig hebt. In sommige omgevingen is een stalen wandgoot echter verplicht. 

Een ander groot voordeel van de wandgoot is dat je, afhankelijk van het merk, gebruik kunt maken van stekerbare wandcontactdozen. Hiermee kan je razendsnel een degelijke en mooie installatie maken, tegen een concurrerende prijs. 

Tip: Let op bij het uitzoeken van het schakelmateriaal op de lijnen van het materiaal. Als je de juiste keuze maakt, kan het schakelmateriaal wegvallen in de wandgoot. Let op de kleuren van je materiaal en van de omgeving. Van de wandgoot kan je iets functioneels én moois maken en daarvan kan je klant jarenlang plezier hebben. 

5 Tips bij het installeren van wandgoten:

  • Tip 1: Kabels voor een vloerzuil kunnen ook via de verdiepingsvloer worden bereikt. Boor in dat geval de gaten door de vloer heen en bekabel je installatie op de verdieping eronder. Dit vereist natuurlijk overleg maar kan heel handig zijn en leiden tot lagere installatiekosten
  • Tip 2: Communiceer met je klant over de voordelen van kunststof wandgoten: gemakkelijker, vaak mooier, sneller en daarmee ook (veel) goedkoper 
  • Tip 3: Houd altijd een paar meter overlengte aan bij netwerkkabels. Zo kan je later, indien nodig, andere posities maken
  • Tip 4: Kies bij de wandgoot altijd de bijbehorende inbouwdoos, zodat die naadloos aansluit op de wandgoot. Niet doen: de goedkoopste versie wandgoot van het ene merk combineren met een ander merk inbouwdoos en vice versa
  • Tip 5: Kies vooraf de kleur van het schakelmateriaal en van de wandgoot zodat deze goed overeenkomen

Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk worden geadviseerd? Het professionele team van InElektro staat voor je klaar! Je kunt altijd mailen en tijdens kantooruren ook bellen en chatten. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, updates en exclusieve aanbiedingen.