Hoewel we steeds meer gebruik maken van draadloze verbindingen, zijn er ook nog steeds veel elektrakabels. Kabels voor verlichting, je computer, geluidsinstallatie, printer, televisie en ga zo maar door. En voor al die kabels heb je ook nog eens een heleboel aansluitpunten (stopcontacten, ofwel wandcontactdozen) nodig. Je kunt dan wel werken met een verlengsnoer met bijvoorbeeld een 5-punts stopcontact, maar dat betekent wéér een extra kabel. Een perfecte oplossing voor het netjes wegwerken van al die kabels is de wandgoot.
Het verschil tussen een wandgoot en een kabelgoot
Ze worden vaak in één adem genoemd, maar zijn niet hetzelfde. Een wandgoot plaats je namelijk, zoals het woord al doet vermoeden, aan de wand en is gemaakt van kunststof, soms van staal. Een kabelgoot (altijd van staal) bevestig je aan het plafond. Kabelgoten zie je voornamelijk in de industrie, kantoren en winkels maar ook steeds vaker thuis. Je kunt er namelijk, behalve kabels wegwerken, nog meer mee: een lamp ophangen of een camera, maar ook feestkaarten en slingers. Ze zijn ook in tal van kleuren verkrijgbaar.
Maar terug naar de wandgoot: deze bevindt zich het liefst net onder je bureau, zodat je hem niet ziet. Overigens mág de wandgoot wel worden gezien want deze is steeds vaker in leuke kleuren verkrijgbaar en in ieder geval in zwart, wit en houtkleur. Je kunt ook kiezen voor een vloergoot of plintgoot.
Voordelen van een wandgoot
We hebben het hiervoor al gezegd: met een wandgoot ruim je mooi al je kabels op en ziet je huis er veel netter uit. Maar er is meer: je kunt extra stopcontacten in de wandgoot plaatsen! Op die manier sluit je eenvoudig al je apparatuur en verlichting aan waar jij dat wilt.
Een wandgoot betekent ook veiligheid. Zo’n wirwar aan kabels kan tot ongelukken leiden. Je kunt er over struikelen, en zeker kinderen doen dat nogal eens. Daarmee kan je jezelf bezeren maar ook de apparatuur stuk maken. Kluwen kabels zijn stofnesten en lastig schoon te houden en dat is ongezond, in het bijzonder voor mensen die allergisch zijn voor stof. En last but not least: huisdieren, waaronder katten, knagen graag aan kabels, met alle gevaren van dien.
Eenvoudig extra elektrapunten maken
Om een stopcontact te (laten) maken moet er in de muur worden geboord en gefreest maar niet als je kiest voor een wandgoot. Daarmee heb je op een eenvoudig en ook voordelige manier extra stopcontacten. Het scheelt tijd én geld en is beter voor je muur. Als je een beetje handig bent kun je zelf wandgoten met stopcontacten maken. Omdat wandgoten zijn gemaakt van kunststof zijn ze redelijk eenvoudig te monteren.
3 Tips voor wandgoten
- Tip 1: Kies de juiste kleur. Is de kabelgoot bijna van dezelfde kleur als je wand? Dan kan je beter kiezen voor een contrastkleur of voor een neutrale wandgoot in houtkleur. Een kabelgoot in vrijwel dezelfde kleur als de wand staat vaak nét niet
- Tip 2: Kinderen over de vloer? Gebruik dan verhoogde aanraakbeveiliging wandcontactdozen
- Tip 3: Kijk ook eens naar de mogelijkheid van een plintgoot. Dit is een lage kabelgoot die is voorzien van verhoogde modules waarin je stopcontacten of datapunten kunt verwerken
Voor advies en vragen kan je altijd per e-mail contact opnemen met InElektro. Tijdens kantooruren kan je ook bellen en chatten met ons professionele team.