Kabelgoot, het hart van de installatie
Als installateur weet je dat de kabelgoot het hart van de installatie vormt. Soms wordt de meterkast als het hart gezien, en misschien is dat ook zo, maar pas als de kabelgoten op hun plek liggen. De bouwtekening bij utiliteitspanden is daarvan het beste voorbeeld: de kabelgoten vormen de leidraad! Ze zijn de basis van de leefomgeving, bepalen wat waar nodig is. De kabelgoten maken stopcontacten, de koffiehoek, de verlichting mogelijk, op de plek waar ze nodig zijn.

Hieronder meer over kabelgoten en een viertal handige tips.

Kabelgoten, houd rekening met marges

Bij de keuze van de kabelgoot is het belangrijk ook rekening te houden met de toekomst. Vaak zijn ze na verloop van tijd te smal omdat de situatie in het pand is veranderd. Er is sprake van uitbreiding en dus meer werkplekken, toegenomen -digitale- mogelijkheden of verandering van werksituatie. Wat we vaak zien is dat de kabels op elkaar komen te liggen terwijl deze juist gescheiden moeten zijn. Het is dus zeker slim een brede marge in te bouwen bij de keuze van de kabelgoot. Let dus niet alleen op de prijs van je producten.

Ladderbanen, een must have

Ladderbanen dragen sterk bij aan een georganiseerde kabelinfrastructuur. Ze bieden een gestructureerde oplossing voor kabels en zorgen voor een betere koeling dan kabels die rechtstreeks in de goot liggen. Vooral dikkere kabels vragen om ladderbanen.

Slim gebruik maken van hulpstukken en mogelijkheden

Het assortiment hulpstukken voor kabelgoten is bij InElektro heel divers. Door slim gebruik te maken van die hulpstukken kan je sneller werken en een beter, mooier resultaat bereiken. Voorbeelden van hulpstukken zijn onder andere aftakstukken, stijgstukken, hoekstukken en flexibele stukken voor bochten.

De stalen kabelgoten bij InElektro zijn overigens 1mm dik. Dat is dikker dan een reguliere kabelgoot en daarom zijn ze steviger. Voordeel daarvan is een beter draagcomfort en een langere levensduur.

Wist je dat brandmeldkabels ook in de kabelgoot mogen worden geplaatst? Zet de kabelgoot in dat geval vast met muurankers ter verhoging van de veiligheid.

Vier tips voor installateurs

Hoewel installateurs alle kennis in huis hebben, zijn er ook altijd weer nieuwe mogelijkheden en producten. Vanuit onze expertise geven we hieronder nog een paar tips!

• Tip 1: Kies voor een bredere goot. We hebben het hierboven al uiteengezet: kies voor een wat bredere goot met het oog op de toekomst. Zo kan je klant ongehinderd uitbreiden. Ook handig: in een bredere goot kan je gemakkelijker een scheidingsschot plaatsen. Zo kan je elektrakabels scheiden van zwakstroomkabels, wat overigens vaak verplicht is.
  • Tip 2: Overleg met andere installateurs. Werk je mee aan een project waarbij meerdere installateurs zijn betrokken? Stem het verloop van de kabelgoot met elkaar af. Zo voorkom je dat je tijdens je werkzaamheden stuit op leidingen van je collega’s.
  • Tip 3: Maak je een kabelgoot tegen de muur? Kies dan voor beugels die zo’n 5cm langer zijn. Zo komt de goot wat verder van de muur te liggen en kunnen buizen ongezien achter de goot worden weggewerkt.
  • Tip 4: Wees creatief met de kabelgoot. Je kunt kabelgoten gebruiken voor allerlei extra’s. Van het monteren van led armaturen tot het plaatsen van spotjes en het ophangen van lampen. Je kunt eventueel ook overleggen met je klant over de mogelijkheid andere dingen op te hangen zoals slingers, feestkaarten, een camera of zelfs een kunstwerk.

Nog vragen of hulp nodig bij het kiezen van de juiste kabelgoot? Neem tijdens kantooruren contact op met ons professionele team of stuur een e-mail. Langskomen bij Afhaalpunt Veenendaal kan natuurlijk ook.