Welk schakelmateriaal kiezen particulieren
Ben je net verhuisd, heb je een woning laten bouwen of wil je gewoon eens iets anders op het gebied van schakelaars en stopcontacten? Merk en type schakelmateriaal kiezen kan lastig zijn. Wat mag wel en niet in je huurhuis, kan je het zelf doen zijn veel gestelde vragen. In dit blog beantwoorden we je vragen en geven we tips. 

Uitstraling schakelmateriaal

Het belang van goed schakelmateriaal wordt nogal eens ondergewaardeerd. Zowel wat de kwaliteit betreft als de uitstraling ervan. Jammer, want schakelaars en stopcontacten zijn zichtbaar in je woning en bepalen dus mede de uitstraling ervan. Met al onze oplaadbare apparatuur hebben we er tegenwoordig vaak ook nog eens te weinig van. 

Gelukkig is er op het gebied van schakelmateriaal steeds meer variatie: stopcontacten en schakelaars in verschillende modellen en kleuren. Zwart is momenteel helemaal hot en ook de kleuren silver/grijs en antraciet of stopcontacten van glas zijn gewild. Bij Inelektro bieden we je een gevarieerd assortiment, zowel qua merk als qua vorm en we bieden schakelmateriaal in meerdere kleuren. Zoek je iets buiten ons assortiment? Neem gerust contact met ons op, dan zoeken we met je mee.

Huurders en eigenaren

Als je een woning huurt, van een woningbouwvereniging of particulier, mag je niet zomaar van alles veranderen in je woning. Eigenaren mogen dat natuurlijk wel. Het vervangen van schakelmateriaal is wel toegestaan, mits je het in de stijl van de woning houdt en kiest voor gangbare kleuren. Opvallende veranderingen kan je wel aanbrengen maar dan moet je een en ander waarschijnlijk weer aanpassen als je de woning verlaat. 

Tip: Wil je schakelmateriaal in je huurwoning veranderen? Bewaar het oude materiaal en breng de woning terug in de oude staat als je vertrekt. 

Veilig schakelmateriaal

Zoals dat bij alle werkzaamheden met elektriciteit het geval is, moet je bij schakelmateriaal goed letten op de veiligheid. Koop producten met een keurmerk en denk ook aan stopcontacten met een verhoogde aanrakingsveiligheid als er kinderen in huis zijn. 

Kan je zelf schakelmateriaal vervangen

Ja, zolang je de benodigde veiligheid in acht neemt en alleen de buitenste delen vervangt, kan en mag je zelf schakelmateriaal vervangen. Of zoek een handige kennis die het voor je wil doen. Meestal gaat het in zulke gevallen om wandcontactdozen, schakelaars, dimmers of spotjes. Waarschijnlijk ten overvloede: schakel de groepenkast uit voor je aan de slag gaat. Je kunt ook met behulp van een spanningsmeter bepalen welke groep moet worden uitgeschakeld. Zo kan je koelkast/vriezer in de meeste gevallen gewoon aan blijven. 

Vijf tips voor doe-het-zelvers

  1. Ga je verbouwen? Kies voor je stopcontacten een punt waarbij het hart van het stopcontact  30cm boven de vloer ligt. Voor schakelaars houd je 110cm aan. 
  2. Zorg op minimaal één plek in huis voor een schakelaar met het hart van het stopcontact op 110cm hoogte. Handig voor bijvoorbeeld de stekker van je stofzuiger: je hoeft niet telkens te bukken.
  3. Let goed op de grootte van de inbouwdoos. Niet elk type schakelmateriaal past op elke elektrodoos. Stem keuzes dus goed op elkaar af. 
  4. In de badkamer kan je het beste kiezen voor een IP-44 wandcontactdoos met klepdeksel. Deze is spatwaterdicht en dus veiliger in natte ruimtes.
  5. Handig: USB-c stopcontact. Een stopcontact met twee USB-poorten waarmee je al je apparatuur kunt opladen. Prettig in de keuken en/of bij de zitbank voor het opladen van tablet of telefoon. 

Na lezing van dit artikel nog advies nodig bij je keuze voor schakelmateriaal? Bel of mail ons. Je kunt tijdens kantooruren ook chatten met ons professionele team. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, updates en exclusieve aanbiedingen.