Installatiekabels; tips voor installateurs

Misschien vraag je je af, tips voor installateurs? Voor hen is het immers vanzelfsprekend welke kabel je voor welke klus gebruikt. Dat is zeker zo, maar in een tijd waarin alles snel kan veranderen, zijn er wellicht toch nog dingen die je niet weet of producten die je niet kent. Neem nou alleen al de toenemende en veranderende stroom aan kabelleveranciers. 

Tip voor grote klussen

Het is bekend; elke installateur heeft een favoriet merk waarmee wordt gewerkt en dat is ook heel begrijpelijk. Het betekent vaak een besparing op je kosten omdat je snel kunt werken (je bent immers bekend met het product) en je kunt veel op voorraad hebben. Daarbij ben je zeker van kwaliteit en duurzaamheid. 

Inmiddels zijn er echter voordelige alternatieven die ook bepaald niet slecht zijn. Sterker, vaak zijn die onbekende merken (bijna) even goed. Wat we wel zien is dat voordeliger producten wat stugger kunnen zijn. Dat kan lastig zijn tijdens het werk. Anderzijds: als je een grote klus hebt, dan heb je heel wat meters aan kabel nodig. En die meters liggen gewoon in de kabelgoot, ongezien, maar net zo goed werkend.
Enige extra werktijd voor bijvoorbeeld aanstrippen is dan niet zo’n probleem. Je kunt je klant namelijk een véél voordeliger offerte aanbieden en daarmee je kans op een grote klus aanzienlijk vergroten. 

Nieuwe producten

Het is belangrijk om als installateur steeds op de hoogte te zijn van de nieuwe mogelijkheden binnen de branche. Zo kun je je klanten steeds optimaal informeren en concurrerende offertes aanbieden. 

Momenteel zijn er bijvoorbeeld steeds meer soorten voorbedrade flexbuizen op de markt. Die zijn enorm handig voor gebruik in holle wanden en andere ruimtes waar deze flexbuizen kunnen worden verwerkt.

Ook interessant: er komen ook steeds meer stekebare elektra op de markt; van wcd tot schakelaars, groepenkasten en centraaldozen. De elektrakabels kunnen heel eenvoudig in elkaar geklikt worden waarna de installatie meteen klaar is. Echter, dit vereist wel een andere aanpak dan je gewend bent. Zo moeten snoeren en stekkers goed op elkaar worden afgestemd. 

Meedenken met de klant 

Tegenwoordig is het vaak ook een must goed mee te denken met de klant. Het gaat daarbij om materiaalkeuze, oplossingen voor problematische situaties en om financiële mogelijkheden. Zo zal de ene klant per se willen werken met merkproducten waar een andere klant op zoek is naar voordelige alternatieven. Met de nodige creativiteit kan je klanten ook verrassen en wellicht zelfs over de streep trekken. Daarom is het belangrijk dat je bijvoorbeeld ook op de hoogte bent van de mogelijkheden op het gebied van producten. Zo zijn er tegenwoordig kabels maar ook schakelmaterialen in verschillende kleuren verkrijgbaar en kan je met kabelgoten ook allerlei creatieve dingen doen, zoals het ophangen van verlichting of een camera. 

Tips:

  • Tip 1: Let op de dikte van de ader; hoe langer de kabel en hoger het vermogen, er is altijd een kantelpunt waardoor de aderdikte groter moet worden 
  • Tip 2: Twijfel je over de juiste kabeldikte en benader je het kantelpunt? Kijk dan ook naar de installatietoepassing; leg de dikke kabel niet tussen de andere kabels in, maar monteer die op een andere wijze zodat je net niet een aderdikte omhoog moet
  • Tip 3: Leg je kabels in een kabelgoot, zorg er dan voor dat de installatiekabel goed gescheiden ligt van de zwakstroomkabels; zo voorkom je dat na verloop van tijd de mogelijkheid ontstaat dat er geweld gedaan wordt aan de mooie/juiste scheiding van de kabels
  • Tip 4: Zorg bij stekebare installaties dat je voldoende soorten snoeren bij je hebt, zodat je op de klus niet te kort komt en snel kunt doorpakken
  • Tip 5: Maak onderscheid in aanschaf kabels tbv grote projecten of kleinere projecten
  • Tip 6: Laat zien dat je met de juiste kleur kabel werkt, zodat je installatie er mooi en overzichtelijk uitziet

Voor hulp bij het kiezen van kabels of voor andere vragen kan je tijdens kantooruren met ons bellen en chatten. Je kunt dan ook langskomen bij Afhaalpunt Veenendaal, de koffie staat klaar.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, updates en exclusieve aanbiedingen.