Waarom zijn er zoveel soorten elektrakabels

De ene elektrakabel is de andere niet. Als je in de webshop van InElektro kijkt, zie je wat een enorm gevarieerde keus je hebt. Maar waarom zijn er zoveel soorten elektrakabels? Dat heeft te maken met onder andere de plek waar je de kabel wil gebruiken, waarvoor je hem nodig hebt, hoe lang de kabel moet zijn, het aantal aders en hoe de kabel zal worden belast. De juiste kabel vinden kan dan ook een hele zoektocht worden. Lees hier waar je op moet letten, de basisregels en tips.

Basisregels voor het kiezen van de juiste kabel:

• Wat wil je aansluiten? Wat is het vermogen/de belasting ervan
  • Gebruik je de kabel binnen of buiten
  • Aan welke omstandigheden wordt de kabel blootgesteld
  • Welke lengte moet de kabel hebben
  • Gaat het om een vast of om een bewegend object
  • Hoeveel aders heb je nodig
  • Zijn er specifieke wensen op het gebied van uitstraling (kleur van je kabel)

Een paar basisregels nader uitgelegd

De eerste vraag die je jezelf stelt is natuurlijk "Waarom heb ik een kabel nodig?". Voor een lamp, koffiezetapparaat, tuinverlichting, de wasmachine of voor iets anders. Vervolgens moet je weten wat het vermogen van dat apparaat is. Standaard zijn apparaten gezekerd vanuit de meterkast met 16A en daarmee is een aderdikte van het koper= 2,5mm2 prima als basis.

Kabel buiten

Loopt de kabel geheel of gedeeltelijk buiten? Dan kan je het beste een grondkabel kopen (doorgaans overigens ook verplicht!).

Let erop bij de grondkabel dat je mantel de aarde is; bij een 3x2,5mm elektrakabel, kan je een 2x2,5mm2 YMVK-as kabel gebruiken, want in de mantel zit je derde gevlochten draad tbv de aarde. Meer weten/advies nodig? Bel tijdens kantooruren gerust onze klantenservice.

Grondkabels zijn er overigens in allerlei soorten uitvoeringen: data-/signaal-/elektra-/coaxkabel.

Kabel en fysieke belasting / lamp op andere plek hangen

Heb je een elektrakabel nodig op een plek, bijvoorbeeld in je werkplaats, waar sprake is van fysieke belasting van de kabel? Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan vetten en zuren, hitte of extreme kou. Kies dan voor een kabel die daartegen is bestand. Een voorbeeld daarvan is een neopreenkabel of een hittebestendige kabel.

Aansluitingen voor plafondlampen zitten vaak niet precies waar we ze hebben willen. Met een VMVL-kabel 3x1mm2 creëer je eenvoudig de gewenste plek voor je plafondlamp. Ook leuk: we hebben ze in verschillende kleuren.

Voorbeeld kabelkeuze via de basisregels:

• Stap 1: Waar ga je de kabel voor gebruiken. In dit voorbeeld voor een wasmachine in de schuur met een vermogen van 3000 watt
  • Stap 2: waar wordt de kabel gelegd? De kabel wordt gelegd in de grond: YMVK-as
  • Stap 3: wat is de lengte van de kabel: 50 meter
  • Stap 4: 230 volt = 3 aderig
  • Stap 5: bij een 16 ampère groep en 50 meter lang, mag de kabel naar de schuur YMVK 3x2,5mm2 zijn. Je kunt ook kiezen voor een grondkabel 2x2,5mm2 YMVK-as

Voor vragen en/of persoonlijk advies kan je altijd contact met ons opnemen per e-mail. Tijdens kantooruren staat ons professionele team voor je klaar en kan je ook met ons bellen en chatten.