Ledverlichting kopen: waar moet je op letten

Waar moet je op letten bij ledverlichting kopen? De voordelen van ledverlichting zijn inmiddels algemeen bekend: ze verbruiken veel minder stroom en je energierekening wordt dus lager. Ledverlichting is duurzaam (ledlampen gaan echt véél langer mee) en er zijn allerlei mogelijkheden op het gebied van kleur en LED is dimbaar. En dat alles bij elkaar is ook nog eens goed voor het milieu. 

Rekensommetjes maken 

Toch is niet iedereen enthousiast over ledverlichting en dat komt omdat er wat onduidelijkheden zijn. Met een gloeilamp weet je precies waar je aan toe bent; je bent het immers al jaren zo gewend. Voor de kleinere ruimtes zoals het toilet kies je 25W, in de slaapkamer kies je voor 40W, de huiskamer 40W of 60W en in je werkkamer voor 75W of meer. Je weet wat je koopt en wat je krijgt. Ledverlichting is nieuw en ook de termen zijn nieuw. Lumen, Kelvin en de hoeveelheid Watt is ook niet overeenkomstig. Lastig! We vertellen er hierna meer over, zodat je precies weet hoe het zit. 

Lampen vervangen

Wil je overstappen van gewone (gloei-/halogeen)lampen naar ledverlichting? Dan onderzoek je natuurlijk allereerst of je je lichtbronnen zo wil houden als ze nu zijn. Een plan maken is de eerste stap. Wil je dezelfde hoeveelheid licht behouden, dan is het dus zaak ledlampen te kopen die overeenkomstig zijn met gloei- of halogeenlampen die je nu hebt. Daarom deze vuistregels:

  • 4W led = 35W gloei-/halogeen
  • 8W led = 40/60W gloei-/halogeen
  • 10W led = 75W gloei-/halogeen

Lichtkleur

De ouderwetse lampen boden qua kleur weinig verschil, bij ledverlichting kan je ook de kleurtemperatuur kiezen. Dit wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe hoger de Kelvin-waarde, hoe witter/meer helder het licht:

  • 2700K = warme tint, meest gekozen voor woningen
  • 3000K = iets witter, vooral gebruikt in kantoren
  • 4000K = neutraal wit, mooie lichtkleur voor de autogarage
  • 6000K = daglicht, vooral gekozen als goed zicht belangrijk is

De maat van je ledlamp

Hoewel ledlampen meestal in je armatuur passen, is dit niet altijd het geval. Of ze passen wel, maar het geheel staat toch niet mooi in bijvoorbeeld je designlamp. Daarom is het belangrijk, zeker als je streeft naar perfectie, de maat van je lamp in de gaten te houden. Bij InElektro staan specificaties bij onze producten, dus je kunt die eenvoudig checken. Overigens kom je dit euvel vrijwel alleen tegen bij de goedkopere of dimbare ledlampen en zijn bijvoorbeeld halogeenspotjes vaak nét iets te groot waardoor ze uitsteken. Vraag ons gerust om advies. 

Dimmen 

Een van de grote voordelen van ledverlichting: het is dimbaar (let op: niet alle ledlampen zijn dat!). Heb je een lichtbron met dimmer, dan kan je dus kiezen voor een dimbare ledlamp. Echter, let er wel op dat lichtbron en dimmer niet altijd goed samenwerken. Dit is vrijwel altijd het geval als je dimmer ouder is dan 15 jaar. In dergelijke gevallen kun je een universele led dimmer kopen en inbouwen. Je vindt ze bij onze afdeling schakelmaterialen. 

Tips:

  • Wil je graag sfeer creëren? Koop dan een ledlamp dim-to-warm 2200-2700. Bij het dimmen wordt de kleur steeds warmer, precies zoals het vroeger was
  • Twijfels over de juiste lichtbron? Neem je oude mee naar het afhaalpunt van InElektro en laat je adviseren
  • Ook al verbruikt ledverlichting heel weinig energie, je verlichting uitdoen als je deze niet nodig hebt, is nog altijd voordeliger

Nog vragen of hulp nodig? Neem contact met ons op. Tijdens kantooruren kan je chatten, bellen of langskomen en daarbuiten kan je met ons mailen. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, updates en exclusieve aanbiedingen.