Waar moet je op letten bij het kopen van ledverlichting

Als installateur ben je natuurlijk goed op de hoogte van de (on)mogelijkheden van ledverlichting. De wereld van LED verandert nog steeds en daarom is het van belang steeds op de hoogte te blijven zodat je precies weet waar je op moet letten bij de aanschaf van ledverlichting. Er zijn nog steeds genoeg uitdagingen! Daarom vind je hier speciale tips.  

Ledpanelen

In werk- en kantoorruimtes, maar ook in winkels, zijn ledpanelen hot. Je kunt er namelijk veel mee besparen op je energierekening, zeker als het om veel panelen gaat. Dat merk je maar al te goed als je bestaande tl-verlichting vervangt door ledpanelen. Maar als ledpanelen stuk gaan, of om een andere reden moeten worden vervangen, kan je tegen bepaalde problemen aanlopen.

Allereerst: ledpanelen zijn vrij eenvoudig te vervangen. Echter, daarna zie je vaak kleurverschil met andere aanwezige ledpanelen. Dat is niet altijd wenselijk. Het staat niet alleen minder mooi in verband met kleurverschil, het kan ook tot problemen leiden, bijvoorbeeld in een etalage. Immers, in een dergelijke omgeving moeten alle producten goed worden weergegeven en daarom van het juiste licht zijn voorzien. Als het product mee naar buiten zou worden genomen moet de kleur nog hetzelfde zijn als in de etalage.  

Check de travo van het ledpaneel

Als een ledpaneel uitvalt, en dat gebeurt vaak als deze tussen de 7 en 10 jaar oud is, is dat nogal eens te wijten aan de leddrijver, de travo. Het is dan ook slim eerst na te gaan of deze niet stuk is en moet worden vervangen. Test de travo en vervang deze indien nodig, dan is het ledpaneel weer in orde en heb je niet te maken met eventuele kleurverschillen tussen de aanwezige panelen. 

Hoge CRI-waarde

Je besluit, om welke reden dan ook, dat een ledpaneel daadwerkelijk moet worden vervangen. Het is dan het beste te kiezen voor een paneel met een hoge CRI-waarde -omdat je dan (veel) minder last hebt van kleurverschil- ook al is een paneel met een lagere CRI-waarde doorgaans goedkoper. Een hoge CRI-waarde, 90 of hoger, betekent namelijk kleurechtheid en daarmee voorkom je kleurverschil tussen panelen onderling. 

Ledpanelen met CCT-schakelaar

Ga je ledpanelen plaatsen of vervangen, denk dan ook eens aan de mogelijkheid van een ledpaneel met CCT-schakelaar ofwel switch-mogelijkheid.
Zo’n schakelaar biedt de mogelijkheid te kiezen tussen drie basiskleuren: 3000, 4000 en 6000. Super handig natuurlijk. Je switcht namelijk moeiteloos van ‘sfeer’ naar ‘werk’ en naar ‘daglicht’. Voor bedrijven betekent dat bijvoorbeeld prima verlichting met één draai aan de knop op elk moment: 6000 bij nachtelijke arbeid of werk waarvoor extreem helder licht nodig is, 4000 voor overdag en 3000 tijdens (ontspannende) bijeenkomsten.

Een paar tips en weetjes:

  • Tip 1: Voor scholen en gebouwen kies je doorgaans voor een UGR-19 waarde. Dit betekent een betere verblindheidsfactor; minder felheid in het paneel
  • Tip 2: Kies de juiste kleur:
    830=3000K
    840=4000K
    Wist je dat kleur 927 staat voor 90 CRI-waarde en 2700K? Dit is een warme kleur
Hieronder de kleurcodering van de verschillende lampmerken en hun betekenis:

    Oude kleurcode

    Nieuwe kleurcode

    Kleurtemperatuur

    Kleur

    Kleurweergave

    29

    530

    3000 (K)

    warm wit

    slecht

    35

    535

    3500 (K)

    neutraal wit

    slecht

    33

    640

    4000 (K)

    koel wit

    matig

    25

    740

    4000 (K)

    standaard wit

    redelijk

    54

    765

    5000 (K)

    koel daglicht

    redelijk

     

    827

    2700 (K)

    extra warm wit

    goed

     

    830

    3000 (K)

    warm wit

    goed

     

    835

    3500 (K)

    neutraal wit

    goed

     

    840

    4000 (K)

    koel wit

    goed

     

    865

    6500 (K)

    koel daglicht

    goed

    • Tip 3: Houd er rekening mee dat de Lumen per Watt verder omhoog gaan. Zo is een 40W led nu vergelijkbaar met een 30W led. Ze geven dezelfde hoeveelheid licht omdat het aantal Lumen omhoog is gegaan 
    • Tip 4: Let bij je keuzes ook op het aantal keren dat een ledlamp aan en uit kan worden gezet. Dit aantal kan wel variëren van 15.000 tot 50.000 keer. Kies je voor een lamp op een plek waar heel vaak wordt geschakeld, dan is de lamp eerder onbruikbaar dan nodig. De branduren van de ledlamp zijn dan nog niet op maar de lamp doet het niet meer omdat het  maximaal schakel-aantal is behaald
    • Tip 5: Plaats liever geen led armaturen in combinatie met een bewegingsmelder. Vaak matchen ze niet goed in verband met het vele aan en uit schakelen. Wil je toch een bewegingsmelder, kies dan voor een ledlamp met ingebouwde melder. Of kies toch voor handmatig schakelen. Kom je er niet uit, wil je advies, neem dan contact op met het team van Inelektro. 
    • Tip 6: Kies de lichtkleur naar omgeving en gebruik. Misschien een open deur, maar er is meer mogelijk en het luistert wellicht nauwer dan je denkt. Zo kies je voor een kantoorruimte doorgaans kleur 4000 en voor de kantine voor 3000. Voor een kapsalon kies je het best voor kleur 4000 + hoge CRI-waarde. Dit omdat de juiste haarkleurkeuze van groot belang is en goed moet kunnen worden beoordeeld. 

    Wil je persoonlijk advies over ledverlichting of heb je vragen? Het professionele team van InElektro staat tijdens kantooruren voor je klaar. Je kunt chatten, bellen of langskomen bij Afhaalpunt Veenendaal. 

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, updates en exclusieve aanbiedingen.