Waar letten installateurs op bij de verdeling van de groepen

Hoe je de groepen over de aardlekschakelaars verdeelt is voor installateurs vanzelfsprekend. Daarbij wordt dit al aangeboden in een standaard groepenkast. Echter, als je te maken krijgt met een oudere woning, dan kan je nog wel eens voor verrassingen komen te staan. We vertellen je ook wat meer over mogelijke problemen in de utiliteitsbouw en bij een 3-fase aansluiting. 

Uitdagingen oudere woningen

Zeker als een oud huis relatief groot is, kan het lastig zijn om tot een juiste verdeling van de groepen over de aardlekschakelaars te komen. Het splitsen van de groepen valt sowieso niet mee. 

Je zou kunnen overwegen om de meterkast helemaal te vervangen door aardlekautomaten. Op die manier creëer je in ieder geval voor elke afzonderlijk groep een eigen aardlekschakelaar. Deze groep wordt dan niet beïnvloed door zijn buurman. De installatie is hiermee direct een stuk stabieler en veiliger.

Te weinig groepen voor een uitbreiding

Het komt nogal eens voor dat er in de woning een groepenkast is die te weinig ruimte biedt voor uitbreiding. Overleg met de klant is dan essentieel. Als de groepenkast moet worden vervangen, is het belangrijk precies te weten wat de wensen van je klant zijn. Ook wensen die nu nog niet spelen maar in de toekomst wellicht wel. Denk hierbij aan een laadpaal of zonnepanelen. Het is voor de klant goedkoper, veiliger en gemakkelijker om dergelijke investeringen direct te doen als de nieuwe groepenkast wordt geïnstalleerd, of wanneer er wordt uitgebreid, dan wanneer dit later moet gebeuren. 

  • Een kabel trekken naar zolder voor zonnepanelen
  • Een kabel naar buiten/de schuur voor een laadpaal
  • Werkzaamheden voor andere verwachte (toekomstige) extra voorzieningen

Utiliteitsbouw: niet altijd overal aardlekschakelaars nodig

In de utiliteitsbouw is het verdelen van de groepen over de aardlekschakelaars weer een ander verhaal. Daar zijn immers niet voor het gehele pand aardlekschakelaars nodig. 

Ga goed na waar de kantoorgedeeltes en algemene ruimtes zijn en waar wandcontactdozen aanwezig zijn. Daar moeten altijd wél aardlekschakelaars komen. Maar verlichting op een vaste groep of machines op een vaste aansluiting hoeven vaak niet te worden voorzien van een aardlekschakelaar.

Uitdagingen bij een 3-fase aansluiting

Bij het verdelen van de groepen, kom je bij een 3-fase aansluiting weer voor andere uitdagingen te staan. Het evenwichtig verdelen over de aardlekschakelaars is geen probleem maar hoe zit het met het vermogen per fase? Hiervoor is een correcte groepenverdeling en tegelijkertijd ook van de gehele installatie nodig. 

Stel dat er in een pand bijvoorbeeld 3x80 ampère binnenkomt; een verkeerde fase-verdeling kan er dan als volgt uitzien: 

  • Fase 1: 45A
  • Fase 2: 35A
  • Fase 3: 75A

In zo’n geval is het dus raadzaam om de belasting anders te verdelen over de fases. Een handig instrument om dit te vergemakkelijken is de ampèretang. Hiermee meet je welke fase te hoog is belast en je kunt er ook mee bepalen welke groepen daarvoor verantwoordelijk zijn. 

Het grote voordeel hiervan is dat je door de verdeling over de fases te optimaliseren, je geen zwaardere aansluiting nodig hebt. Dat scheelt natuurlijk tijd en geld. Je klant zal heel blij met je zijn. 

Tips

  • Zorg er altijd voor dat je een ampèretang bij je hebt. Zo kan je een storing snel achterhalen en meteen onderzoeken waar de overbelasting zit
  • Kijk bij het verdelen van de groepen vooral ook naar het vermogen van de aansluiting
  • Is er twijfel over het wel of niet plaatsen van een aardlekschakelaar? Kies dan voor een aardlekautomaat

Heb je nog vragen of wil je advies, dan kan je contact opnemen met ons professionele team. We zijn tijdens kantooruren bereikbaar per telefoon en chat. Mailen kan altijd. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, updates en exclusieve aanbiedingen.