Problemen met dimmen van lampen

Als je dimbare lampen in je huis wil, dan heb je tegenwoordig een grote keuze uit
mogelijkheden. Het is wel belangrijk de juiste combinaties te kiezen want als je de verkeerde producten koopt, dan werkt de lamp niet goed: het licht flikkert, het dimmen werkt niet of niet goed of je hoort constant een zacht gebrom.

Niet elke led is dimbaar

Een veel gemaakte fout is de gedachte dat elke ledlamp ook dimbaar is. Dat is niet zo. Let dus op welke ledlamp je koopt als je wilt kunnen dimmen. Soms werkt het wel, een beetje, bijvoorbeeld voor 20%, als je een niet-dimbare lamp koppelt aan een dimmer, maar ze gaan snel stuk en het dimmen werkt maar heel beperkt.

Te hoge onderwaarde dimmer

Heb je een oude dimmer, en dan hebben we het over dimmers van vóór circa 2019, dan is de kans groot dat deze een te hoge onderwaarde, ook wel drempelwaarde heeft. Wat betekent dat? Een dimmer heeft een ‘range’, de afstand waarover een lamp kan worden gedimd. Er is dus een boven- en een onderwaarde. Hoger of lager kan de lamp niet worden gedimd.

Stel je hebt een (oude) dimmer in je lamp zitten met een range (onder- en bovenwaarde) van 20 tot 200 Watt. Dit betekent dat je lamp niet lager kan worden gedimd dan 20 Watt. Bedenk echter dat veel ledlampen weinig Watt hebben. Een ledlamp van 25 Watt is al heel wat, en in een oude dimmer kan je die dus nauwelijks dimmen. Probeer je het toch, dan kan je lamp gaan flikkeren of (snel) stuk gaan.

Let er dus op dat je een dimmer koopt met een lage onderwaarde, het liefst 0,5 Watt. Wil je weten wat de range is van je huidige lamp, dan kan je kijken of er ergens iets op de lamp staat, bijvoorbeeld onder de voet. Daar staat dan bijvoorbeeld 20-80 Watt. Zo’n lamp is een oude energieslurper.

Combinatie leddriver en dimmer

Ook belangrijk is de combinatie van de leddriver en de dimmer. Die moet goed zijn. Dat heeft te maken met de fase aansnijding en fase afsnijding. Zonder heel technisch te worden vertellen we daar hierna wat meer over.

Wat houdt fase afsnijding en fase aansnijding in

Fase afsnijding en fase aansnijding zijn technieken waarop verlichting gedimd kan worden. Het is best belangrijk dat je weet volgens welk principe jouw lamp werkt want dit bepaalt mede welke dimmer geschikt is.

Fase aansnijding

Fase aansnijding wordt aangegeven met de letters RL. Met het fase aansnijding principe heb je een dimbereik tot 10% en het werd vooral gebruikt voor het dimmen van ouderwetse halogeen- of gloeilampen. Bij led kom je het af en toe tegen, vooral bij het merk Philips.

Fase afsnijding

Deze techniek, de fase afsnijding, wordt tegenwoordig gezien als de beste dim techniek en wordt aangegeven met de letters RC. Het voordeel van dimmers die van deze techniek gebruik maken is dat ze doorgaans het volledige dimbereik kunnen gebruiken, hoewel dit nog steeds ook afhankelijk is van de kwaliteit van de dimmer. Daarnaast verloopt het dimmen ook vloeiender, is het stiller en heb je vrijwel geen kans op zoemen.

Universele dimmers

Er bestaan ook nog RLC-dimmers, de zogenaamde universele dimmers. Je bent dan altijd zeker dat je lamp en driver bij elkaar passen, maar er zitten ook nadelen aan. Zo is er een vertraging bij het dimmen. Logisch, want de lamp ‘denkt’ en moet eerst bepalen of het hier om een RC of RL dimmer gaat voordat er wordt gedimd. Moderne, duurdere, exemplaren van universele dimmers hebben leervermogen en zullen op een gegeven moment direct kiezen voor RC of RL en dan is de vertraging niet meer aan de orde.

De juiste dimmers voor jouw verlichting?

Bij InElektro bieden we een ruim aanbod dimbare verlichting aan, van dimbaar ledverlichting en gloeilampen tot aan dimbare plafondlampen. Uiteraard zitten ook de dimmers zelf bij ons in het assortiment, deze vind je hier.

Subscribe to our newsletter and stay informed of the latest news, updates and exclusive offers.